Płyty warstwowe w budownictwie rolniczym
38
Drugim ważnym parametrem technicznym płyt warstwowych jest ich
odporność ogniowa
, a dokładniej rzecz ujmując – jedno z jej kryteriów
granicznych, tzw. szczelność ogniowa, o symbolu EI lub EW. Jeżeli
w opisie produktu występuje parametr EW z konkretną wartością licz-
bową, np. 160, to jest to określenie czasu, w którym płyta (będąca
nienośnym elementem budynku) zachowuje szczelność oraz stanowi
ochronę przed promieniowaniem cieplnym. EI natomiast określa czas,
w którym zachowuje ona szczelność i izolacyjność ogniową.
Istotnym parametrem technicznym charakteryzującym płyty warstwowe
jest ich
nośność
. Ma ona zasadnicze znaczenie pod względem projekto-
wym, ponieważ określa płyty jako elementy obudowy ścian lub dachów,
które muszą przenosić obciążenia trwałe, zmienne oraz oddziaływania
wywołane efektami długotrwałymi. Ze względów użytkowych przy wybo-
rze płyty warto zwrócić uwagę także na jej szczelność. Płyta powinna sta-
nowić szczelną przegrodę dla powietrza i zacinającego deszczu, oraz
chronić przed utratą ciepła.
Analizując względy techniczne płyt, należy też pamiętać o ich
izolacyj-
ności akustycznej
, określanej przez współczynnik izolacyjności akustycz-
nej właściwej R
w
. Informuje on użytkownika o tym, jaką izolacyjność
ma przegroda z płyt w poszczególnych zakresach widma dźwiękowego.
Badanie tego parametru polega na wyznaczeniu poziomu hałasu po
stronie źródła emitującego hałas i po drugiej stronie płyty.
Przy doborze płyt należy także zwrócić uwagę na grubość okładziny.
W standardowej wersji produktu z rdzeniem EPS, PIR/PIR+ mieści się
ona w przedziale 0,4 mm od strony wewnętrznej oraz 0,5 od zewnętrz-
nej. W przypadku płyt wypełnionych wełną mineralną (MWF) najczęś-
ciej z obu stron stosowana jest blacha o grubości 0,5 mm.
Czym są płyty warstwowe Agro?
W ofertach wytwórców płyt warstwowych można spotkać się z produk-
tami o nazwie Agro, przeznaczonymi do sektora rolniczego, które służą
do wypełniania dachów budynków inwentarskich. Na przykładzie jed-
nego z produktów poniżej przedstawiono krótką charakterystykę tego
rodzaju płyty – budowę i parametry techniczne pozwalające na jej uży-
cie w budynkach o przeznaczeniu rolniczym.
Sprawdza się ona w trudnych warunkach hodowlanych dzięki specjal-
nym materiałom użytym w okładzinach zewnętrznych, odpornym na
opary amoniaku i uryny, które występują na co dzień w budynkach
inwentarskich, szczególnie w tych, w których przybywają zwierzęta.
Górna okładzina natomiast wykonana jest ze stalowej blachy o pro-
filu trapezowym, pokrytej warstwą cynkową oraz dodatkową warstwą
lakierniczą o grubości 25
m
m, dostępną w różnych kolorach. Natomiast
dolna okładzina, czyli ta, która znajduje się wewnątrz budynku, to two-
rzywo sztuczne, tzw. Fiberglass/PRV, a opcjonalnie folia aluminiowa.
Wewnętrzna warstwa płyty to rdzeń z pianki poliuretanowej o gęstości
40 kg/m
3
. W zależności od grubości producent ten sklasyfikował swój
produkt dla danego typu obiektu rolniczego. Płyty o grubości 30, 40
i 50 mm przeznaczone są do obór, 50, 60 i 80 mm – do chlewni, 60,
80 i 100 mm – do kurników, a 80 i 100 mm – do pieczarkarni. Szero-
kość modularna płyty wynosi 1 m, a maksymalna długość propono-
wana przez producenta to 13,5 m.
x x x
Kryteria wyboru płyt warstwowych
Właściwy dobór zewnętrznej powłoki płyty warstwowej do istniejących
warunków otoczenia, w jakich będzie wbudowana, jest podstawą do jej
bezproblemowej i długotrwałej eksploatacji. Okładziny płyt narażone
są na działanie różnych agresywnych czynników środowiskowych, m.in.
wody, wilgoci, promieniowania UV, substancji chemicznych pochodzą-
cych zarówno z zewnątrz, jak i wynikających ze specyfiki użytkowania
obiektu. Mogą one powodować korozję okładzin, utratę koloru lub poły-
sku, dlatego bezwzględnie należy mieć na uwadze warunki otoczenia,
w jakich przez wiele lat będzie użytkowany dany produkt. Wpływ środo-
wiska zewnętrznego na
trwałość powłok płyt warstwowych
opisuje spe-
cjalna norma europejska EN ISO 12944-2, która określa klasy agresyw-
ności bazując na szybkości ubywania ochronnej powłoki cynkowej.
Hodowcy, rolnicy czy plantatorzy przy wyborze płyty warstwowej ścien-
nej lub dachowej zwracają przede wszystkim uwagę na kilka podstawo-
wych parametrów użytkowych produktu. Pierwszym z nich, istotnym
szczególnie z punktu widzenia hodowców zwierząt (obory, kurniki,
chlewnie), jest
odporność zewnętrznej powłoki płyty na działanie amo-
niaku
wydzielającego się głównie z odchodów zwierzęcych. Specjali-
styczne płyty (jak ww. płyta Agro) mają powłokę, która pod wpływem
podwyższonego stężenia amoniaku nie koroduje. W odróżnieniu od
normalnych materiałów izolujących dostępnych na rynku jej powłoka
zewnętrzna pozostaje zupełnie obojętna na wszelkie związki orga-
niczne znajdujące się w budynku inwentarskim, co zapewnia zwiększe-
nie żywotności okładziny.
Podczas intensywnego użytkowania obiektu inwentarskiego jego wnę-
trze stale narażone jest na zabrudzenia przez różnego typu zapylenia,
zakurzenia lub substancje organiczne bądź chemiczne, jak chociażby
odchody przesiadujących wewnątrz obiektu ptaków. W związku z tym
przy doborze płyty warstwowej warto zwrócić uwagę na
możliwości
utrzymania jej w czystości
przez dłuższy czas. Najpowszechniejszym
i najskuteczniejszym sposobem pozbycia się zabrudzeń ze ścian lub
stropu wewnątrz budynku jest mycie ciśnieniowe. Dlatego płyty war-
stwowe przeznaczone do obiektów rolniczych powinny mieć
okładzinę
zewnętrzną wykonaną z materiałów o dużej odporności mechanicz-
nej
, która zapewni możliwość bezpośredniego mycia powierzchni
fot. M. Boćkowski
Fot. 4. Płyta warstwowa to także materiał do zabudowy budynków pomocniczych/
technicznych, towarzyszących obiektowi głównemu
fot. M. Boćkowski
Fot. 5. Zastosowanie płyt w ściankach działowych