74
Racjonalne gospodarowanie energią elektryczną
Wraz z dynamicznym globalnym rozwojem gospodarczym wzrośnie
zapotrzebowanie na energię elektryczną – Międzynarodowa Agencja
Energetyczna podała, że do 2030 roku potrzeby energetyczne świata
wzrosną nawet o 50%, a największy w tym udział będą miały Indie
i Chiny. Wytwarzana w tych krajach energia bazuje głównie na węglu,
dlatego konsekwencje będą odczuwalne na całym świecie w postaci
zmian klimatycznych. Mając to na uwadze, UE przyjęła dokument,
który zakłada, że do 2020 roku kraje wspólnoty zredukują emisję
CO
2
. Realizacja tych celów polega na zwiększeniu do 20% pozyskiwa-
nia energii z odnawialnych źródeł oraz poprawie efektywności energe-
tycznej o 20%. Założenie to jest dużym wyzwaniem dla całej Unii.
W realizację celów wspólnoty wpisuje się rozpowszechnienie wyko-
rzystania rozproszonych OZE o niewielkiej mocy, wytwarzających
energię lokalnie w gospodarstwach rolnych. Kryteria te najlepiej
spełniają takie instalacje, jak kotły na biomasę, mikrobiogazownie,
małe turbiny wiatrowe, małe elektrownie wodne oraz kolektory sło-
neczne i moduły fotowoltaiczne. Zastosowanie tych rozwiązań w rol-
nictwie umożliwia samodzielną produkcję energii oraz zmniejszenie
wielkości kosztów zakupu jej z zewnątrz, co przynosi wymierne korzy-
ści finansowe i ekologiczne.
Energia elektryczna stanowi znaczny udział kosztów w produkcji rolni-
czej. Rosnące ceny paliw (węgla czy gazu), a co za tym idzie – energii,
wymuszają na rolnikach szukanie racjonalnych i efektywnych sposo-
bów gospodarowania nią. Efektywność energetyczną należy rozpatry-
wać nie tylko w aspekcie ilości zużytej na jednostkę energii, ale przede
wszystkim jej kosztu. W celu zwiększania efektywności powstały m.in.
charakterystyki energetyczne budynków, świadectwa czy klasy energe-
tyczne dla urządzeń i sprzętu.
Działalność rolnicza cechuje się dużym zróżnicowaniem pod wzglę-
dem wielkości i jej charakteru. W większości gospodarstw można
wydzielić część bytową oraz produkcyjną. Z jednej strony funkcjonują
niewielkie obszarowo gospodarstwa rolne zajmujące się wyłącznie
uprawą, w których zużycie energii elektrycznej jest niewielkie i zwią-
zane głównie z potrzebami bytowymi, klasyfikowane w systemie tary-
fowym jako gospodarstwa domowe, korzystające z grup taryfowych G.
Z drugiej natomiast istnieją duże obszarowo mieszane gospodarstwa
rolne, zajmujące się uprawą oraz hodowlą, a także częściowo prze-
twórstwem, zużywające duże ilości energii elektrycznej, przyłączone
do sieci elektroenergetycznej średnich napięć. Są one klasyfikowane
w systemie taryfowym jako przedsiębiorstwa korzystające z grup tary-
fowych B. Pomiędzy nimi znajduje się duża grupa gospodarstw mie-
szanych, różnej wielkości, o zróżnicowanym zapotrzebowaniu na ener-
gię, przyłączonych do sieci niskiego napięcia, korzystających z grup
taryfowych C, choć w praktyce często z G.
x x x
Racjonalny dobór i użytkowanie urządzeń AGD
Podczas planowania zakupu nowych urządzeń należy zwracać uwagę
na normy efektywności energetycznej, informujące o zużyciu energii.
Klasy energetyczne oznaczone są literami od A do G – najbardziej
energooszczędna jest klasa A+++, A++ i A+, z kolei najmniej – G.
Niektóre urządzenia o klasie A+ pozwalają zmniejszyć zużycie energii
nawet o 25% w stosunku do tych oznaczonych jako A. Norma efek-
tywności energetycznej ma na celu ułatwienie i dokonanie świado-
mych zakupów, które przełożą się w kolejnych miesiącach lub latach
na domowe budżety. Zatem zasadne jest zwrócenie uwagi nie tylko na
cenę kupowanego produktu, lecz także na jego energooszczędność.
Racjonalne gospodarowanie
energią elektryczną
w gospodarstwie rolnym
mgr inż. Zdzisław Ginalski
główny specjalista w zespole rozwoju
obszarów wiejskich, Centrum Doradztwa
Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu
fot. Shutterstock
Fot. 1. Instalacja fotowoltaiczna wykorzystywana w gospodarstwie rolnym