Obiekty Rolnicze 2019 - page 82

Zabezpieczenia przeciwpożarowe w kurnikach
80
kotłownie i inne pomieszczenia wyposażone w paleniska lub trzony
kuchenne powinny być wyposażone w podłogi, ściany i stropy
z materiałów niepalnych.
Rozporządzenie [3] dopuszcza umieszczenie w jednym budynku
części mieszkalnej i gospodarczej, pod warunkiem że mają
odrębne wejście, a ścianę oddzielającą charakteryzuje odporność
REI 60.
Ewakuacja ludzi i zwierząt
Standard [7] zwraca uwagę na bezpieczną ewakuację ludzi i zwie-
rząt – rozprzestrzenianie ognia i dymu wewnątrz budynku w razie
wystąpienia pożaru powinno być ograniczone. Zastosowanie ww.
wytycznych pozwala na spełnienie wymagań zawartych w pol-
skich przepisach. Zastrzeżenie budzi jedynie czas ewakuacji ludzi
i zgromadzonego inwentarza określony na 60 min. Nie może być
on aż tak długi i należy dążyć do jego maksymalnego skrócenia –
z budynku jednokondygnacyjnego ludzie powinni być ewakuowani
w 10 min. Przy chowie bezściółkowym (maksymalnie 15 szt.
bydła i trzody chlewnej oraz 200 szt. owiec) trzeba zapewnić
co najmniej jedno wyjście ewakuacyjne, a przy większej liczbie
zwierząt – co najmniej dwa. W pomieszczeniach podzielonych
na sekcje musi być przewidziane jedno na każdą z nich. Wrota
i drzwi w budynku inwentarskim muszą otwierać się na zewnątrz.
Przy hodowli ściółkowej odległość od najdalszego stanowiska dla
zwierząt do wyjścia ewakuacyjnego nie powinna przekraczać 50 m,
a przy bezściółkowej – 75 m.
Bezpieczne odległości
Wymagania związane z odległościami między budynkami oraz
od granic sąsiednich działek dla obiektów IN (inwentarskich),
w tym kurników, są takie same jak dla obiektów ZL (mieszkal-
nych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej) i PM
(produkcyjno-magazynowych) o gęstości obciążenia ogniowego
Q
d
< 1000 MJ/m
2
. Kurniki nie mogą być sytuowane ścianą z otwo-
rami okiennymi lub drzwiowymi bliżej niż 8 m od budynków ZL, IN
czy też PM o gęstości obciążenia ogniowego Q
d
< 1 000 MJ/m
2
 na
sąsiedniej działce. Wymagana odległość od pobliskiej zabudowy
zwiększa się w przypadku obiektów produkcyjno-magazynowych
wraz ze wzrostem gęstości obciążenia ogniowego, zgodnie z tab. 1.
zamieszczoną w § 271 ust. 1 rozporządzenia [3].
Odległości podane w tab. 1. podlegają stosownemu zwiększeniu
w przypadku ścian zewnętrznych lub przekryć dachu rozprzestrze-
niających ogień, ew. obecności pomieszczeń zagrożonych wybu-
chem czy też przy zachowaniu klasy odporności ogniowej E ściany
zewnętrznej budynku na powierzchni mniejszej niż 65%.
Podobnie jak w innych obiektach również w inwentarskich (w tym
kurnikach) można zmniejszyć wymaganą odległość między budyn-
kami, stosując stałe urządzenia gaśnicze wodne we wszystkich
strefach pożarowych przylegających do ściany zewnętrznej rozpa-
trywanego budynku. Można ją wówczas zmniejszyć o 25 lub 50%
w zależności od tego, czy SUG wodne zostały zastosowane w obu
sąsiadujących obiektach, czy tylko w jednym.
W stosunku do sąsiedniej niezabudowanej działki kurniki powinny
być posadowione w odległości połowy odległości określonej
w tab. 1., przy czym należy przyjąć, że zostanie tam wzniesiony
obiekt o przeznaczeniu określonym w miejscowym planie zagospo-
darowania przestrzennego (jeżeli nie obowiązuje, należy przyjąć,
że będzie to budynek kategorii ZL). W przypadku posadowienia
kurnika bezpośrednio przy granicy działki od strony sąsiedniej
działki powinna być postawiona ściana oddzielenia pożarowego.
Ważne jest również rozmieszczenie budowli rolniczych względem
innych obiektów. Zamknięte zbiorniki na płynne odchody zwierzęce
oraz produkty pofermentacyjne w postaci płynnej (mierzone od
pokryw i wylotów wentylacyjnych) powinny się znajdować co naj-
mniej 4 m od granicy sąsiedniej działki, ale nie bliżej niż 10 m
od pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi i 15 m od znajdu-
jących się w nich okien i drzwi, a jednocześnie co najmniej 15 m
od magazynów środków spożywczych oraz obiektów służących
przetwórstwu rolno-spożywczemu. Odległości między zamkniętymi
zbiornikami a silosami na zboża, pasze i kiszonki oraz budynkami
magazynowymi na pasze i ziarna nie mogą być mniejsze niż 5 m.
Otwarte zbiorniki na produkty pofermentacyjne w postaci płynnej
oraz płyty do składowania obornika lokalizuje się w tej samej odle-
głości co zamknięty zbiornik od granicy sąsiedniej działki, ale nie
bliżej niż 25 m od pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi
oraz minimum 30 od znajdujących się w nich okien i drzwi. Odle-
głość zbiorników od budynków przeznaczonych na przetwórstwo
rolno-spożywcze oraz magazynów środków spożywczych powinna
wynosić nie mniej niż 50 m, natomiast od takich, w których
magazynuje się pasze i ziarno – 10 m. Silosy na zboże i pasze
należy sytuować co najmniej 5 m od otwartych zbiorników, zaś
te na kiszonki – 10 m.
Tab. 1. Minimalne odległości od sąsiedniej zabudowy
Rodzaj budynku oraz
budynki PM o maks.
gęstości obciążenia
ogniowego strefy
pożarowej w MJ/m
2
Rodzaj budynku oraz budynki PM o maks. gęstości obciążenia
ogniowego strefy pożarowej w MJ/m
2
ZL
IN
PM
Q < 1000 1000 < Q < 4000 Q > 4000
ZL
8 m 8 m 8 m
15 m
20 m
IN
PM
Q < 1000
1000 < Q <4000
15 m 15 m 15 m
Q > 4000
20 m 20 m 20 m
20 m
fot. Shutterstock
Fot. 1. Wymagana odległość od sąsiedniej zabudowy zwiększa się w stosunku do
obiektów produkcyjno-magazynowych wraz ze wzrostem gęstości obciążenia ogniowego
1...,72,73,74,75,76,77,78,79,80,81 83,84,85,86,87,88,89,90,91,...92
Powered by FlippingBook