Informator Budowlany-murator Numer Specjalny 2/2016 Obiekty Sakralne - page 11

LICZY SIĘ PROJEKT
Dobry projekt technologiczny powinien pozwolić dostosować kuchnię do założonych funkcji. Warto w niego
inwestować tym bardziej, że koszt ten jest stosunkowo niewielki. Projekt najlepiej przygotować wspólnie
z firmą doświadczoną w realizacjach podobnych do tej, którą planujemy. Adaptacja istniejących pomieszczeń
zabytkowego klasztoru to zupełnie inne wyzwanie niż budowa kuchni w nowo powstałym domu pielgrzyma.
Dostosowanie obiektu do wymogów związanych z zabytkowym charakterem budynku wyznacza zupełnie inne
sposoby projektowania kuchni niż w przypadku nowych inwestycji.
URZĄDZENIA DOMOWE NIE SPRAWDZAJĄ SIĘ W PROFESJONALNEJ KUCHNI
Urządzenia projektowane do celów amatorskich często kuszą designerskim wzornictwem lub stosunkowo
atrakcyjną ceną. Niestety to tylko pozory, za którymi kryją się pieniądze wyrzucone w błoto. Każdy przedmiot
ma swoje przeznaczenie. Przykładowo: domowy ekspres „poradzi” sobie z rodzinnym spotkaniem, lecz nie
sprawdzi się w licznie odwiedzanych domach pielgrzyma czy sanktuariach, gdzie niezbędna wydajność sięga
przynajmniej kilkudziesięciu kaw dziennie.
NIEZAWODNY SERWIS TECHNICZNY JEST TAK SAMO WAŻNY JAK NIEZAWODNE URZĄDZENIA
Niezależnie od tego czy kuchnia działa przy klasztorze, domu pielgrzyma, szkole katolickiej czy sanktuarium,
ewentualna awaria oznacza stratę. Dlatego właśnie warto wybierać nie tylko niezawodne urządzenia, lecz
także odpowiedniego dostawcę, który zapewnia solidny serwis techniczny.
NALEŻY SZKOLIĆ PERSONEL
Rzetelna firma z branży gastronomicznej oferuje posprzedażowe szkolenia dla personelu, podnoszące jego
umiejętności i kwalifikacje. Dodatkową usługę stanowią pokazy nowych urządzeń i technik usprawniających
pracę, często organizowane we współpracy z szefami kuchni. Rzetelność firmy potwierdza fakt, że najwyższej
jakości urządzenia oferuje ona wraz ze szkoleniem przez profesjonalistów.
KOMPLEKSOWA OBSŁUGA JEST BARDZIEJ OPŁACALNA
Projektowanie, wyposażenie oraz prowadzenie kuchni w obiektach sakralnych wymaga doskonałego rozpla-
nowania działań, a także wsparcia profesjonalistów. Ze względu na złożoność tego typu obiektów warto ko-
rzystać z usług doświadczonych firm. Wybór jednej firmy, która w kompleksowy sposób zajmie się projektem
technologii, wyposażeniem kuchni w urządzenia i drobny sprzęt, zapewni produkty eksploatacyjne, szkolenia,
a także sprawny serwis, jest nie tylko wygodny, lecz w ostatecznym rozrachunku także opłacalny.
5 rzeczy
,
które warto wiedzieć
o kuchni w obiekcie sakralnym…
radzi: Ewa Zalewska, rzeczoznawca ds. sanitarno-
higienicznych oraz BHP, doradca projektowy
firmy Restaurator Serwis.
Choć sanktuaria, klasztory, domy piel-
grzyma i parafie pełnią różne funkcje,
wszystkie potrzebują kuchni. Dobrze
zorganizowana kuchnia może zapewnić
nie tylko sprawne funkcjonowanie obiek-
tu, lecz także podnieść jego rentowność.
W ciągu 18 lat swojej działalności na polskim rynku firma
Restaurator Serwis zbudowała rozpoznawalną i uznaną markę.
O jej silnej pozycji świadczy między innymi bogate portfolio
realizacji, wśród których znajdują się: kuchnie w sanktuariach,
domach pielgrzyma, obiektach zakonnych, oświatowych, klasztor-
nych, a także restauracje i hotele na terenie całego kraju.
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...76
Powered by FlippingBook