Dziecko, zakupy i my 1/2018 DEMO - page 15

SZCZUPŁA I ZDROWA
Wiele kobiet, nie tylko po ciąży, decyduje się na zrzucenie
zbędnych kilogramów. Najłatwiej to osiągnąć, podejmując
aktywność fizyczną i, co najważniejsze, zmieniając dietę.
Kluczem do sukcesu nie jest jednak rezygnacja z tłusz-
czów. –
Ich całkowite wyeliminowanie z codziennej diety
może radykalnie wpłynąć na pogorszenie naszej formy,
samopoczucia i zdrowia. W pierwszej kolejności należy
poznać różne rodzaje tłuszczów obecnych w posiłkach,
a następnie ograniczyć spożywanie tych złych –
radzi die-
tetyk Iwona Gryszkin z Kliniki Diety Gryszkin. Złe tłuszcze
to izomery trans (powstające w procesie utwardzania ole-
jów roślinnych) oraz nasycone kwasy tłuszczowe pocho-
dzenia zwierzęcego. Jedne i drugie powodują wzrost stę-
żenia tzw. złego cholesterolu.
NIENASYCONE ZNACZY DOBRE
Tylko odpowiedni dobór tłuszczów zapewnia organizmowi
składniki do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania, co
dotyczy także przemiany materii, tak istotnej dla utrzyma-
nia właściwej masy ciała. –
Nienasycone kwasy tłuszczowe
są niezwykle pożądane w codziennej diecie, ponieważ nasz
organizm nie potrafi ich sam wyprodukować. Odpowiadają
one m.in. za obniżanie złego cholesterolu LDL, odgrywają
ważną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, wspo-
magają układ nerwowy, poprawiają przepływ krwi przez
naczynia wieńcowe, mają działanie antydepresyjne oraz
korzystny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci
– tłu-
maczy Iwona Gryszkin. Do najważniejszych nienasyconych
kwasów tłuszczowych należą omega-3 oraz omega-6.
Pierwsze znajdziemy m.in. w rybach czy siemieniu lnianym,
drugie – w rzepaku. To dlatego bogaty w nienasycone kwa-
sy tłuszczowe olej rzepakowy powinien mieć stałe miejsce
w każdej kuchni. Warto przy tym dokładnie czytać skład
produktu, po który sięgamy, gdyż istotna jest nie tylko pro-
centowa zawartość kwasów, ale również ich proporcja.
Dosyć powszechna jest opinia,
że wystarczy wyeliminować
z potraw tłuszcze, aby szybko
uzyskać wymarzoną sylwetkę.
Ale uwaga: nie wszystkie kwasy
tłuszczowe są złe!
WYBIERAJ MĄDRZE
Idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do ome-
ga-3 wynosi 2:1. Taką proporcję można znaleźć m.in. w ole-
ju rzepakowym marki Rapso, który ma ponad 30% złożo-
nych kwasów nienasyconych. Jest też bogaty w naturalną
witaminę E, nazywaną witaminą młodości (w 100 g zawiera
jej aż 30 mg). Olej jest produkowany z wybranych gatun-
ków rzepaku pochodzącego z kontrolowanych gospo-
darstw rolnych w Austrii oraz tłoczony na ciepło bez użycia
środków chemicznych, co pozwala zachować jego cenne
składniki. Opracowany przez producenta proces destylacji
wyklucza użycie sztucznych dodatków. Natomiast ergono-
miczna szklana butelka chroni zawartość przed światłem,
zapewnia wysoką jakość produktu i jest przyjazna dla śro-
dowiska.
Rapso to wartościowy i smaczny dodatek do codziennych
potraw i znakomity wybór dla osób dbających o zdrowie
i nienaganną sylwetkę.
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Kwasy tłuszczowe
dla figury
VOG Polska Sp. z o.o.
tel. 46 835 14 40
19
STREFA KOBIETY
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...61
Powered by FlippingBook