4
Na początek
Obecnie w Polsce znajduje się przeszło
1,4 mln gospodarstw rolnych, z czego
małe stanowią ok. 52% (do 1,99 ha),
średnie – 38% (od 5 do 19,99 ha), a duże
i największe – 10% (od 20 do 49,99 ha
oraz powyżej 50 ha).
Z badań wynika, że z roku na rok gospodarstw rolnych jest coraz
mniej (1,5 mln w 2010 r.), ale rośnie liczba tych o większym areale.
Podniósł się również udział rolnictwa w produkcie narodowym brutto
(2,8% w 2017 r.) w porównaniu z rokiem poprzednim. Wzrosła także
produkcja globalna w tym okresie, co może świadczyć m.in. o tym,
iż mimo wielu problemów rodzime rolnictwo się rozwija.
Postęp w tym sektorze jest możliwy dzięki wielu innowacyjnym roz-
wiązaniom dostępnym na rynku. Uwidacznia się on w stosowanych
technologiach budowlanych, związanych ze wznoszeniem i wykań-
czaniem obiektów rolniczych, w używanych materiałach, np. ocieple-
niach o wysokiej izolacyjności, czy montowanych instalacjach budyn-
kowych, w tym w odnawialnych źródłach energii, zapewniających
Od redakcji
właściwe, a zarazem energooszczędne funkcjonowanie gospodarstw.
Coraz bardziej dostępne są rozwiązania umożliwiające efektywną
produkcję rolniczą, takie jak szczegółowo dopasowane oświetlenie
wraz z systemami sterującymi, instalacje kształtowania mikroklimatu
czy rolnictwo precyzyjne.
Niniejszy numer specjalny „Informatora Budowlanego-murator”
pt. „Obiekty Rolnicze” w dużej mierze skupia się na nowoczesnych
technologiach wykorzystywanych w rolnictwie, ale porusza również
tematy ochrony przeciwpożarowej
czy prawa. Zamieszczone w publi-
kacji artykuły opracowali specjaliści w tych dziedzinach, dlatego też
mogą one być źródłem wiedzy zarówno dla osób prowadzących dzia-
łalność rolniczą, które chcą rozwijać swoje gospodarstwa, jak i dla
projektantów czy wykonawców wdrażających nowe rozwiązania.
Oprócz opracowań merytorycznych wydanie zawiera również ofertę
produktową oraz usługową firm z branży.
Sławomir Markowski,
koordynator projektu
Szanowni Czytelnicy!
Z ogromną przyjemnością przekazujemy
na Państwa ręce publikację „Obiekty
Rolnicze” 2019, w której znajdziecie wiele
interesujących, profesjonalnie przygoto-
wanych artykułów.
Cieszę się tym bardziej, że ich autorzy prezentują bliskie nam stano-
wisko, że minęły już czasy, gdy tematyka i wyniki badań naukowych
prowadzonych w uczelnianych laboratoriach oraz pracowniach były
znane jedynie wąskiemu gronu specjalistów. Dziś nauka musi docie-
rać do jak najszerszych kręgów społecznych i współpracować z oso-
bami zajmującymi się rolnictwem, gdyż wiedza płynąca z badań
stanowi źródło nowych rozwiązań technologiczno-budowlanych
oraz wpływa na poprawę dobrostanu zwierząt. To nowe podejście,
a także technologie i zasady chcielibyśmy przedstawić wszystkim
osobom zajmującym się produkcją rolniczą. Dlatego zarówno w bie-
żącym numerze, jak i w kolejnych będziemy promować technologie
i metody pracy, w których wykorzystuje się innowacyjne rozwiązania,
które nie tylko zwiększają efekty ekonomiczne, lecz także uwzględ-
niają dobrostan zwierząt oraz bezpieczeństwo osób pracujących
w rolnictwie.
Artykuły zawarte w niniejszej publikacji potwierdzają, że współcze-
sny sektor rolniczy ma obecnie dużo gałęzi produkcyjnych – od
chowu i hodowli zwierząt poprzez uprawy roślinne aż do prze-
chowywania płodów rolnych. Taka różnorodność działań powo-
duje, że producenci już na etapie projektowania muszą zakładać
Od partnera merytorycznego
uniwersalność swoich wyrobów. Doskonałym przykładem takiego
podejścia jest np. możliwość szerokiego zastosowania płyt warstwo-
wych w budynkach rolniczych.
Inwestor poszukujący nowych rozwiązań dzięki lekturze publikacji
pozna innowacyjne rozwiązania technologiczno-budowlane w pro-
dukcji zwierzęcej oraz wymagania stawiane współczesnym budyn-
kom inwentarskim. Znajdzie w niej również informacje, jak kształ-
tować mikroklimat w tego typu obiektach, na który ma wpływ m.in.
temperatura i wilgotność powietrza, stężenie szkodliwych gazów,
prędkość ruchu powietrza oraz jego wymiana, a także wentylacja
czy oświetlenie. Kwestie oświetlenia zostały rozszerzone w oddziel-
nym artykule, w którym wykazano, że prawidłowy jego dobór może
mieć pozytywny wpływ na produktywność hodowli. Równie istotne
są kwestie dotyczące przechowywania produktów, z którymi ściśle
powiązane są procesy ich chłodzenia i zamrażania w celu utrwa-
lania, zahamowania zmian biochemicznych i mikrobiologicznych.
Dlatego na łamach wydania zostały także poruszone zagadnienia
dotyczące zasad dobierania urządzeń chłodniczych oraz określanie
bilansów energetycznych pomieszczeń chłodzonych.
Te i inne artykuły znajdą Państwo w „Obiektach Rolniczych” 2019.
W imieniu własnym i autorów serdecznie zapraszam do lektury!
Magdalena Borowiec-Wieczorek,
Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Naukowo-
-Technicznego Inżynierów i Techników Rolnictwa