Obiekty Mieszkalne 2018 - page 4

2
Patron wydania
|
UNIWERSAL
Artykuł promocyjny
Wentylacja hybrydowa, czyli nowa jakość powietrza
w budynkach mieszkalnych
x x x
Wentylacja naturalna i mechaniczna
Architekci do niedawna mieli do wyboru dwa rodzaje systemów wentylacji:
naturalną (znaną jako tradycyjną) lub mechaniczną ciągłą. W pierwszym
przypadku etap projektowania uważano za zakończony, gdy pomieszcze-
nie zaopatrzono w kanał wentylacyjny z kratką wywiewną, a na dachu
istniał komin z bocznymi otworami przykryty czapą betonową. Spora-
dycznie wybierano na zwieńczeniu wywietrznik grawitacyjny, a o współ-
czynniku oporu kratki wentylacyjnej zupełnie nie myślano. Te warunki jed-
nak w istotny sposób ważyły na kierunku i wartości ciągu grawitacyjnego
w kanale, a tym samym miały bardzo dobry wpływ na jakość powietrza
w pomieszczeniu. Budynki wysokie zaopatrywano w wentylatory zapew-
niające mechaniczną pracę wywiewu, gwarantując tym samym wysoką
jakość powietrza. Rozwiązanie to było jednak dosyć często zawodne przy
długich okresach eksploatacyjnych. Wpływ na to mają zużywające się
podzespoły mechaniczne, które – jak w każdej maszynie – należy okre-
sowo poddawać przeglądom technicznym i konserwacji.
Oba wspomniane sposoby bywały z różnych powodów zawodne. Wenty-
lacja naturalna ze względu na zmienne siły natury (instalacja inaczej pra-
cuje latem, zimą czy w okresie wietrznym, a jeszcze inaczej w przypadku
braku wiatru). Natomiast mechaniczna niesie ze sobą problem hałasu,
na który uskarżają się mieszkańcy. Mowa tu o hałasie przepływowym
oraz mechanicznym, mogącym nasilać się w miarę eksploatacji. Nieba-
gatelny jest również poziom zużycia energii elektrycznej zasilającej silniki
wentylatorów. Tymczasem normy są nieubłagane i tym lub innym sposo-
bem trzeba zapewnić następujące normatywy higieniczne dotyczące stru-
minia dostarczanego powietrza dla pomieszczeń:
kuchnia z oknem i kuchenką gazową lub węglową: 70 m
3
/h,
kuchnia z oknem, wyposażona w kuchenkę elektryczną: 30 m
3
/h,
(w mieszkaniu dla maks. 3 osób) lub 50 m
3
/h (dla więcej niż 3 osób)
kuchnia bez okna, wyposażona w kuchenkę elektryczną: 50 m
3
/h,
kuchnia bez okna, wyposażona w kuchenkę gazową, obowiązkowo,
z mechaniczną wentylacją wywiewną: 70 m
3
/h,
łazienka z WC lub bez: 50 m
3
/h,
oddzielny WC: 30 m
3
/h.
Idealnym rozwiązaniem jest połączenie zalet systemu mechanicznego
i grawitacyjnego, z jednoczesnym wyeliminowaniem ich cech stanowią-
cych o zawodności. Poniżej kilka typowych przykładów systemów wen-
tylacji stosowanych w budynkach mieszkalnych (z kanałami indywidu-
alnymi i zbiorczymi), w których użyto wentylatorów hybrydowych Fenko
oraz Mag-200.
Rys. 1. Wizualizacja przepływu powietrza dla kanału wentylacyjnego Schiedel uzbrojone-
go w anemostat higrosterowalny Ellan, wymiar otworu zgodny z wymiarami przekroju
kanału – 120 x 170 mm
fot. Uniwersal
Fot. 2 Wentylatory: Fenko na pustaki Schiedel (po lewej), Mag-200 (po prawej)
Fot. 1. Wentylator Mag-200 na kominach budynku wielorodzinnego w Kanadzie
wysokość
kanału [m]
m
3
/h
fot. Uniwersal
rys. Uniwersal
1,2,3 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,...152
Powered by FlippingBook