2. Dobierzmy urządzenia do naszych potrzeb
Lodówka
– jej wielkość powinna zależeć od liczby domowników,
częstotliwości zakupów, rodzaju preferowanego jedzenia i tego,
na ile dni naprzód gotujemy posiłki. Reguła jest prosta –
jeżeli rzadko robimy duże zakupy i przygotowujemy posiłki
na zapas, potrzebna jest lodówka duża. Jeszcze większa pojem-
ność przyda się tym, którzy lubią często przyjmować gości
i urządzać przyjęcia.
Płyta grzejna
– jej szerokość oraz liczbę palników należy dosto-
sować przede wszystkim do liczby garnków, które zazwyczaj
wykorzystujemy jednocześnie. Istotne jest również, czy gotuje
jedna osoba, czy też gotowanie jest czynnością rodzinną. Jeżeli
uwielbiamy gotować wspólnie lepiej zdecydować się na szerszą
płytę, na przykład 80 cm i umieścić ją na wyspie lub półwyspie,
gwarantując tym samym dostęp do niej kilku osobom.
Piekarnik
– trudno wyobrazić sobie bez niego dobrze wyposażoną
kuchnię, nawet jeśli pieczemy sporadycznie. Najwygodniej jest
korzystać z niego, gdy znajduje się on powyżej wysokości klatki
piersiowej.
Kuchenka mikrofalowa
– jest niezbędna dla osób, które z reguły
odgrzewają wcześniej przygotowane bądź kupione posiłki.
3. Zaplanujmy różne rodzaje oświetlenia
Punkty świetlne muszą koncentrować się wokół tych miejsc,
w których najczęściej pracujemy, czyli blatu roboczego, zlewu
i płyty grzejnej w strefie gotowania. W tej roli sprawdzają się
świetlówki albo halogeny. Jeśli w kuchni nie ma szafek wiszących
nad blatem na ścianie można przymocować kinkiety. Kuchnia
powinna mieć również oświetlenie centralne – pośrodku
pomieszczenia lub nad stołem.
TEKST:
ARCH.KAROLINA WOLSKA
Wysuwane szafki typu cargo zastępują tradycyjne półki.
Gwarantują łatwy dostęp do uporządkowanych produktów (fot. Rejs)
reklama
91
inspiracje
1...,81,82,83,84,85,86,87,88,89,90 92,93,94,95,96,97,98,99,100,101,...242