Zasady w
wygodnej kuchni
Przygotowywanie posiłków, gotowanie, zmywanie – czynności te stają się łatwiejsze i przyjemniejsze do
wykonywania, dzięki dobrze zaprojektowanej kuchni. Nauka na błędach popełnionych podczas jej urządzania
może być męcząca i kosztowna. Dlatego należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, którymi kierują się
projektanci wnętrz.
strefa zapasów
– przechowujemy
w niej żywność, zarówno
niewymagającą chłodzenia,
jaki i wymagającą go.
Dlatego niezbędnymi
elementami są lodówka,
zamrażarka oraz wysoka
szafa z wysuwanymi koszami
lub szufladami.
strefa zmywania
(tzw. strefa mokra)
– znajduje się w niej zlew,
zmywarka oraz miejsce
do odkładania i suszenia
naczyń, przechowywania
detergentów oraz składowania
i segregowania śmieci.
strefa
przechowywania
– powinna znaleźć się w niej
zastawa stołowa: szkło,
porcelana i sztućce.
strefa
przygotowywania
– niezbędny jest tutaj
blat roboczy oraz dostęp
do przyborów i naczyń
kuchennych. Pomocne
będą również często
wykorzystywane produkty:
sól, inne przyprawy
czy olej.
strefa gotowania
– miejsce na piekarnik,
kuchenkę lub płytę grzejną
z okapem, kuchenkę mikro-
falową oraz szafkę z garnkami.
2013/2014
inspiracje
88
1...,78,79,80,81,82,83,84,85,86,87 89,90,91,92,93,94,95,96,97,98,...242