P
odział na sfery pracy to niezawodny przepis na funk-
cjonalną kuchnię. Ich prawidłowe ustawienie skraca
odcinki, które musimy w niej pokonywać, a także
ułatwia wykonywanie wielu czynności.
Rozróżnia się pięć stref: zapasów, przechowywania, zmy-
wania, przygotowywania posiłków i gotowania (pieczenia).
Podana kolejność jest odpowiednim układem dla osoby
praworęcznej (w przypadku osoby leworęcznej jest on
odwrotny).
1. Dopasujmy układ zabudowy
do kształtu i wielkości pomieszczenia
Należy zastanowić się, które ze stosowanych rozwiązań
najlepiej pasuje naszej kuchni, a także jakie są wady
i zalety wybranego układu.
Droga, którą pokonujemy między lodówką, zlewozmywa-
kiem i kuchenką, powinna tworzyć trójkąt. Najkorzystniej
jest, jeśli odcinki te, czyli boki trójkąta wynoszą:
• od lodówki do zlewozmywaka 120–210 cm;
• od zlewozmywaka do kuchenki 120–210 cm
(90 cm w mniejszych pomieszczeniach);
• od lodówki do kuchenki 120–270 cm.
W kuchniach o szerokości 180 cm sprawdzi się
zabu-
dowa jednorzędowa
.
Jest to proste rozwiązanie, ale jednocześnie najmniej
ergonomiczne. Trudno tutaj o zachowanie wspomnianej
zasady trójkąta, niemniej właściwa kolejność kluczowych
sprzętów i zachowanie odpowiednich odległości między
nimi ułatwią pracę. Taka forma pojawia się również
w kuchniach otwartych, mających z reguły tylko jedną
ścianę, wzdłuż której można ustawić meble i sprzęt.
W wąskiej kuchni stosuje się także
zabudowę w kształcie
litery L
. Jej krótszy bok zwykle ma ok. 120 cm.
Oczywiście zabudowa tego typu znacznie lepiej pre-
zentuje się w szerszej kuchni – np. 260 cm (z krótszym
bokiem 200 cm). Jej minusem są dość duże odległości
między sprzętami.
W kuchni o szerokości 240 cm sprawdza się
zabudowa
dwurzędowa
. Istotne jest, by odległość między rzędami
szafek nie była mniejsza niż 120 cm. Ten układ jest
bardzo wygodny – najważniejsze sprzęty (lodówkę, zle-
wozmywak, kuchenkę) można ustawić w trójkąt roboczy,
co skraca czas i ułatwia przygotowywanie posiłków.
Można tutaj zastosować też
zabudowę w kształcie
litery U
, wykorzystującą najekonomiczniej powierzchnię
pomieszczenia. Zwykle najbardziej są nią zaintereso-
wane osoby, które marzą o profesjonalnej kuchni.
Do kuchni o szerokości co najmniej 300 cm można
wybrać
zabudowę w kształcie litery G
. Najczęściej sto-
suje się ją w kwadratowych pomieszczeniach. Jeśli
powierzchnia takiego wnętrza jest dostatecznie duża,
można zaplanować w nim pośrodku wyspę. Należy
tylko pamiętać o zachowaniu odpowiednich odle-
głości między bokami wyspy a szafkami przyściennej
zabudowy. Przy jej krótszych bokach trzeba zostawić
na przejście co najmniej 60 cm (a jeżeli są na tym
odcinku otwierane szafki – 80 cm), natomiast przy dłuż-
szych bokach 100–120 cm tak, by można było wygodnie
przejść obok osoby stojącej przy blacie.
dwurzędowa
Łatwo w niej zaprojektować trójkąt roboczy.
Jego wierzchołki wyznaczone przez lodówkę, zlewozmywak
i kuchenkę nie muszą być od siebie za bardzo oddalone.
fot. Mariusz Bykowski (2), Marcin Czechowicz
2013/2014
Jednorzędowa
Najważniejsza jest w niej kolejność kluczowych sprzętów kuchennych. W pobliżu lodówki powinien być
zlewozmywak, a następnie kuchenka. Najlepiej, jeśli każdy ze sprzętów jest oddzielony od pozostałych blatem.
89
inspiracje
1...,79,80,81,82,83,84,85,86,87,88 90,91,92,93,94,95,96,97,98,99,...242