Page 8 - 000

łazienki i kuchnie
82
Tekst
AnnaWrońska
D
ecyzja o wyborze kuchni otwar-
tej wiąże się ze sposobem życia
rodziny. Odpowiada ona współczes-
nemu i coraz bardziej powszechnemu
trybowi życia. Podstawową zaletą ta-
kiej kuchni jest to, że przygotowywanie
posiłków odbywa się w przestrzeni
wspólnej, więc nie oznacza oddzie-
lenia jednej osoby od reszty domow-
ników. Jednak jej urządzenie wy-
maga większej dyscypliny. Układ
i rozmieszczenie urządzeń muszą
uwzględniać to, że łączy się z pokojem
lub jadalnią. Często wymaga to nie-
standardowych, a przez to droższych
rozwiązań. Meble, materiały, kolo-
rystykę trzeba dostosować do urzą-
dzenia salonu. Z drugiej strony jed-
nak dobrze zaprojektowana otwarta
Fot. Marcin Czechowicz; projekt: Adam Pulwicki
Fot. Marcin Czechowicz, projekt: Marta Sikorska
Kuchnia otwarta
Frontem do gości
Gotowanie może być rodzinną zabawą, a nawet
wydarzeniem towarzyskim. Wystarczy tak
urządzić kuchnię, aby przygotowanie posiłku
mogło być atrakcyjnym wstępem do przyjęcia.
kuchnia uatrakcyjni przestrzeń nowo-
czesnego salonu. Na decyzję o wybo-
rze kuchni otwartej mogą też wpłynąć
warunki przestrzenne – nie potrze-
buje ona tak wiele miejsca jak kuchnia
zamknięta. Dzięki otwarciu na salon
nawet kuchnia sprowadzona do aneksu
przestaje być problemem.
Z wyspą lub półwyspem
Kuchnia połączona szeroko i prze-
strzennie z jadalnią nie musi mieć do-
datkowego stolika. Często elementami
jej wyposażenia są wyspa lub półwysep
z podwyższoną ścianką od strony salonu
lub jadalni albo bufet, które stają się
niejako naturalnym parawanem
zasłaniającym „brudną” część przed
widokiem gospodarzy i gości.
pomysł na kuchnię