fot .Franke,płytagazowaCrystal
OTWARTA KUCHNIA
Odpowiada współczesnemu i coraz bardziej powszech-
nemu trybowi życia, a jej podstawową zaletą jest
możliwość szykowania jedzenia w przestrzeni wspólnej.
Urządzenie takiej kuchni wymaga od domowników
większej dyscypliny. Dokonując wyboru mebli i urzą-
dzeń, powinni oni brać pod uwagę bliski kontakt tych
przedmiotów z salonem czy jadalnią. Często wymaga
to niestandardowych rozwiązań i większych nakładów
finansowych, ale warto pamiętać, że umiejętnie zgrane
strefy gotowania, spożywania i odpoczynku uatrak-
cyjnią i zindywidualizują przestrzeń całego mieszkania.
Aby w przygotowywaniu posiłków mogło uczestniczyć
kilka osób, blat do pracy powinien być dostępny przy-
najmniej z dwóch stron. Każda pani domu szykująca
przyjęcie dla swoich gości na pewno będzie bardziej
zadowolona, gdy nie będzie zwrócona do nich tyłem.
Kuchnia otwarta nie potrzebuje tak wiele miejsca jak
zamknięta, a dzięki jej połączeniu z salonem goto-
wanie i jedzenie odbywają się w tej samej przestrzeni
i nie ma potrzeby przenoszenia potraw do innego
pomieszczenia. Pozwala to też na łączenie przyjem-
ności szykowania posiłków i ich spożywania z rozmową.
Należy jednak zadbać o to, żeby to wielofunkcyjne wnę-
trze miało przyjazną i sprzyjającą kontaktom atmosferę.
ANDRZEJ WAWKA
WSPÓLNE SZYKOWANIE
POSIŁKÓW MOŻE
BYĆ ZARÓWNO
RODZINNĄ ZABAWĄ,
JAKI I WYDARZENIEM
TOWARZYSKIM. WYSTARCZY
TAK URZĄDZIĆ KUCHNIĘ,
ABY MOGŁO TO BYĆ
ATRAKCYJNYM WSTĘPEM
DO PRZYJĘCIA.
fot.Blum
Otwarte kuchnie są nie tylko nadal modne, lecz także wygodne – umożliwiają swobodne poruszanie się po domu,
a brak ścian i drzwi sprawia, że wnętrza są przestronne
Frontem
do
gości
2015/2016
inspiracje
82