PASJA GOTOWANIA
Zgłębianie technik kulinarnych jest obecnie jednym z najpopularniejszych trendów, dlatego poszukujemy
praktycznych wskazówek i nowoczesnych, sprawdzonych rozwiązań, dzięki którym przygoda z gotowaniem
będzie bardziej ekscytująca i smaczna. Chcemy osiągać możliwie najlepsze rezultaty, które mogłyby konkurować
z tymi uzyskiwanymi przez profesjonalistów w gwiazdkowych restauracjach. Na przykład jedną z metod
stosowaną i cenioną przez szefów kuchni jest wykorzystywanie pary. Nasza firma od ponad 90 lat czerpie
z doświadczeń fachowców, adaptując rozwiązania zaawansowane do urządzeń domowych – piekarników
parowych czy płyt indukcyjnych. Oferujemy konsumentom urządzenia wyposażone w funkcje takie, jak
gotowanie na parze, połączenie pary i gorącego powietrza w odpowiednich proporcjach, a także przyrządzanie
dań metodą SousVide, która pozwoli im wspiąć się na kulinarne wyżyny.
Ewa Lutomirska, Product Manager PL Kitchen, Electrolux Polska
się problem odprowadzania oparów. W projektowaniu
okapów ścierają się dwie dominujące tendencje, cał-
kowicie przeciwstawne. Zgodnie z jedną z nich okapy
są coraz bardziej dekoracyjne, przypominają ozdobne
lampy wiszące. Zainstalowane nad kuchenną wyspą
prezentują się jak efektowne żyrandole. Drugi trend
nakazuje ukrywanie okapów albo eksponowanie ich
jedynie wówczas, gdy są używane. Nowinką wśród
modeli do wbudowania w szafkę jest Box marki Franke,
który dzięki wykończeniu ze stali szlachetnej, mimo
że ukryty, stanowi subtelny dodatek w wyposażeniu
strefy gotowania. Okapem, który pojawia się i znika
jest typ blatowy z linii studioLine marki Siemens.
W czasie gotowania majestatycznie wysuwa się z blatu,
a po zakończeniu pichcenia dyskretnie chowa się
w jego wnętrzu. Zastosowana w okapie technologia
szczelinowa pozwala na jeszcze lepszą kontrolę nad
wydostającymi się z garnków oparami. Tradycyjny filtr
uzupełniają specjalne szczeliny na ścianach bocznych
urządzenia, które zapobiegają wydostawaniu się pary
poza jego powierzchnię. Okapy blatowe mają wielu
zwolenników wśród architektów, którzy doceniają fakt,
że tego typu sprzęty nie ingerują w architekturę wnętrza
lecz idealnie integrują się z otoczeniem. Równie liczną
grupę fanów wśród projektantów mają okapy, których
interesująca forma uatrakcyjnia wygląd pomieszczenia.
W tej kategorii producenci starają się zaproponować
jak najciekawszy kształt urządzenia, jak najlepszą jego
wydajność i jak najcichszą pracę. W okapie Vela firmy
Falmec, dzięki wykorzystaniu technologii NRS (System
Redukcji Hałasu), głośność urządzenia jest zreduko-
wana o 82%. W okapach duży nacisk kładzie się obecnie
też na oświetlenie. Dotychczas pełniło ono jedynie
dodatkową funkcję, obecnie staje się jedną z kluczo-
wych, np. Lumina firmy Falmec, tak dobrze rozświetla
blat roboczy wyspy, że w pomieszczeniu w ogóle nie jest
konieczne stosowanie głównego oświetlenia.
TWORZENIE OD PODSTAW
Wielki bum na gotowanie znalazł odzwierciedlenie
także w rozwiązaniach wprowadzanych w tak zwanym
małym AGD. Ambitni domowi kucharze, podobnie jak
wielcy mistrzowie kuchni, nie zadowalają się gotowymi
produktami spożywczymi, lecz chcą nawet te, które
da się kupić w sklepie, wykonywać samodzielnie. Stąd
wielka popularność wszelkiego typu blenderów i mik-
serów, bez których nie wyobrażamy sobie nowoczesnej
kuchni. Blender Tefal Infiny Force ma w wyposażeniu
końcówki do majonezu i sosów, do zup typu krem
oraz do własnoręcznego przygotowywania deserów.
Przy użyciu wielofunkcyjnego miksera SM 3737 firmy
Severin bez problemu można we własnej kuchni przy-
rządzić koktajl i smoothie.
Producenci AGD prześcigają się w pomysłach na
ułatwianie miłośnikom gotowania realizowania ich
pasji na różne sposoby. Jednym z najbardziej oczywi-
stych jest wymyślanie coraz bardziej innowacyjnych
rozwiązań technologicznych, które ułatwiają i uspraw-
niają pracę w kuchni (najciekawsze nowinki można
zobaczyć na targach w Berlinie, Kolonii i Mediolanie),
ale są też sposoby mniej bezpośrednie, jak choćby
dołączanie do urządzeń przepisów lub wręcz książek
kucharskich. Cóż, korzystajmy zarówno z nowinek,
dzięki którym tak modne towarzyskie spotkania przy
kuchennej wyspie będą jeszcze przyjemniejsze, jak
i z inspirujących podpowiedzi – nie tylko w co wypo-
sażyć naszą kuchnię, lecz także co pysznego podać
na kolację.
2015/2016
INSPIRACJE
116