Ciekawą propozycję przygotował też Siemens. W pie-
karniku z parowarem fullSteam klasyczne grzanie
zostało dodatkowo wzbogacone automatycznym nawil-
żaniem potraw dzięki stale doprowadzanej parze
wodnej. Utrzymanie odpowiedniej wilgotności sprawia,
że wypieki pokrywają się chrupką skórką, zachowując
soczystość wewnątrz. Piekarnik doskonale nadaje
się także do przyrządzania zdrowych, delikatnych
dań na parze, np. ryb i warzyw, przy ograniczonym
zużyciu tłuszczu.
JAK W RESTAURACJI
Powszechnie wiadomo, że profesjonalni kucharze naj-
chętniej gotują na ogniu. Moda na gotowanie w domu
jak w restauracji spowodowała wielką popularność
płyt gazowych, które dla wygody użytkowników są
coraz większe, zyskując dodatkowe pola grzewcze.
Włoska firma Freggia wprowadziła do oferty urządzenie
o szerokości 75 cm, z pięcioma strefami grzewczymi,
wśród których centralnie umieszczono palnik turbo
z trzema rzędami płomieni (tzw. potrójna korona). Co to
daje? Szybkość gotowania. Przy naszym tempie życia
ma to znaczenie. Freggia eksperymentuje nie tylko
z nowymi rozwiązaniami funkcjonalnymi, lecz także,
jak na Włochów przystało, z formą urządzeń, a nawet
barwą, bo płyta jest dostępna nie tylko w wersjach
Jest po trosze tak i tak. Warto przyjrzeć się dostępnym
na rynku urządzeniom pod kątem ich funkcji, a co za
tym idzie proponowanych rozwiązań, nowych tech-
nologii, ale również wzornictwa, czyli formy i koloru,
bo przecież kupujemy oczami. Decydując się na AGD
myślimy od razu o całościowym wizerunku kuchni,
którą w te urządzenia wyposażymy.
GOTOWANIE JEST TRENDY!
Gotują wszyscy, wielu z nas lubi opowiadać o kulinar-
nych pasjach, pisać o nich i pokazywać efekty swojego
pichcenia w sieci. Stąd wysyp blogów i vlogów o tej tema-
tyce, popularność telewizyjnych programów kulinarnych
i zatrzęsienie zdjęć potraw w popularnych portalach
społecznościowych. Mało tego, że cała Polska gotuje,
to jeszcze większość amatorów chce dorównać kun-
sztem najlepszym kucharzom i samemu przygotowywać
potrawy, które mogą śmiało konkurować z przysmakami
serwowanymi w najlepszych restauracjach.
Ten trend bardzo przypadł do gustu producentom AGD,
którzy opracowują wręcz całe linie przeznaczone dla
domowych mistrzów kuchni. Samsung poszedł o krok
dalej i nie dość, że wypuścił nową linię urządzeń klasy
premium Samsung Chef Collection, to jeszcze jej amba-
sadorem uczynił Wojciecha Modesta Amaro, którego
Atelier Amaro, jako jedyne w historii kraju otrzymało
Gwiazdkę Michelin, wyróżnienie przyznawane przez
prestiżowy przewodnik kulinarny. W opracowywaniu
urządzeń tej linii wykorzystano doświadczenia kucharzy
z całego świata zrzeszonych w Samsung Club des
Chefs. Najwięcej ciekawych rozwiązań ma lodówka,
np. technologia Precise Chef Cooling, która pozwala
na utrzymanie stałej temperatury przy maksymalnych
wahaniach do +/- 0.5 ºC i chłodu we wnętrzu nawet
przy bardzo częstym otwieraniu drzwi. Urządzenie
jest też pojemne, co przy gotowaniu dla rodziny ma
niebagatelne znaczenie. Ciekawostką są dwa dodatki
wymyślone specjalnie dla domowych pasjonatów sztuki
kulinarnej: szuflady Chef Zone, które zapewniają odpo-
wiednie warunki do przechowywania mięs i ryb oraz
naczynia Chef Pan do marynowania. Pasują one, co jest
dobrym przykładem projektowania kompleksowego,
do prowadnic piekarnika z tej samej linii. A piekarnik,
to jak wiadomo jedno z najważniejszych urządzeń dla
lubiących gotować.
W modelu z linii Chef Collection zastosowano tech-
nologię Gourmet Vapour, czyli rozwiązanie podobne
do gotowania konwekcyjnego, wykorzystywanego
w profesjonalnych piekarnikach restauracyjnych.
Przegrzana para – o temperaturze ponad 100°C jest
rozprowadzana razem z gorącym powietrzem, tworząc
na powierzchni potraw mikroskopijną warstwę osłania-
jącą, dzięki czemu pieczyste jest chrupkie i soczyste.
Przydatny dodatek stanowi baza 80 przepisów, które
zapisano w automatycznym menu piekarnika.
Znakiem nowych czasów i przykładem na to, jak rozwój
technologii w innych dziedzinach inspiruje produ-
centów AGD jest możliwość sterowania funkcjami
piekarnika przez sieć za pomocą urządzeń mobilnych.
W tym samym kierunku podążyła też Amica, tworząc
linię urządzeń Amica IN, uhonorowaną prestiżową
nagrodą Red Dot w kategorii Product Design 2015.
Sprzęt z tej serii, dzięki innowacyjnej technologii, łączy
się w system inteligentnych urządzeń, komunikujących
się ze sobą.
www.siemens-home.pl
INNOWACJE TAK! ALE JAK NAJPROŚCIEJ
Urządzenia łączą się w sieć. Przykładem rozwiązania, które niejednokrotnie prezentowaliśmy w naszych
scenariuszach tworzenia sieci, jest zaglądanie do chłodziarki za pomocą smartfona lub tabletu. Pozwala
nam to z każdego miejsca i w każdymmomencie na sprawdzenie, jakie jedzenie mamy w lodówce. Przykład
zastosowania: kupujemy produkty spożywcze, bo chcemy upiec sernik. Czy mamy wystarczającą liczbę jajek?
A co jeszcze ważniejsze: czy ktoś przypadkiem nie wziął ich, odkąd wyszliśmy z domu, np. żeby zrobić sobie
omlet? Dzięki zdjęciom z wnętrza lodówki – bez dużego wysiłku – zawsze wiemy, co w niej jest! To takie proste.
Nie zawsze trzeba rozwijać nowe technologie, aby wprowadzić innowacje. Prostota takiego podejścia jest
widoczna, gdy porównamy je z projektami sprzed paru lat. Wtedy niektórzy producenci próbowali usprawnić
zarządzanie produktami w lodówce za pomocą chipu RFID. Rozwiązanie to zakładało skanowanie każdego
produktu podczas wkładania go do lodówki, a także przy wyjmowaniu. Reakcja rynku była niezbyt pozytywna
i rozwiązanie ostatecznie nie przyjęło się wśród konsumentów. Scenariusz przyszłych rozwiązań Siemens
prezentuje natomiast innowacje w najlepszym znaczeniu tego słowa: zaspokojenie w najprostszy sposób
potrzeby, którą użytkownicy zauważą dopiero po otrzymaniu rozwiązania.
Gerhard Nussler, główny projektant Siemens
2015/2016
113
INSPIRACJE