Page 88 - UDiM 2012_13

Basic HTML Version

M
arzeniem każdej pani domu jest kuchnia nie tylko
piękna, lecz także funkcjonalna, w której wystarczy
miejsca na przechowywanie przedmiotów użyt-
kowych, a przygotowanie posiłku stanie się przyjemnym
rytuałem. Badania dowodzą, że dwie trzecie użytkowników
kuchni tuż po zakupie mebli stwierdza, że ma za mało
przestrzeni użytkowej. Dlatego przy planowaniu warto
ustalić, ile miejsca naprawdę nam potrzeba. Oczywiście
jest to sprawa indywidualna i zależy od wielu czynników.
Pierwszym z nich są przyzwyczajenia dotyczące gotowania.
Osoba przygotowująca codzienne posiłki dla całej rodziny
potrzebuje więcej przestrzeni niż ta, która stołuje się poza
domem i tylko czasem robi jakieś przekąski. Na wielkość
niezbędnej powierzchni wpływa również liczba osób
w gospodarstwie domowym, dlatego zastanówmy się,
czy nasza rodzina w najbliższym czasie się nie powiększy.
O sposobie aranżacji kuchni decydują również nasze
zwyczaje oraz styl życia. Jeśli robimy zakupy raz
w tygodniu, potrzebujemy znacznie więcej przestrzeni
do przechowywania niż w sytuacji, gdy zaopatrujemy
się w produkty spożywcze codziennie. Także liczba
przyjmowanych gości jest czynnikiem determinującym
zapotrzebowanie na miejsce. Dopiero po rozważeniu
tych kwestii można oszacować przestrzeń użytkową
i odpowiednio rozplanować meble kuchenne.
jak uzyskać więcej przestrzeni użytkowej?
Istnieje na to kilka sposobów. Nawet małe pomieszczenia
mogą pomieścić wszelkie niezbędne przedmioty kuchenne.
Wystarczy, że wybierzemy wyższe i głębsze szafki.
Zastosowanie podziału na „6” (2 szuflady niskie i 2 wysokie)
oraz pogłębienie szafki o 5 cm pozwala na zwiększenie
przestrzeni użytkowej aż o 99%. Dodatkowo zamiast
2 korpusów z szufladami o szerokości 45 cm zaleca się ich
połączenie, tak aby szerokość szuflady wynosiła 90 cm
– zyskamy dodatkowe 15%. Zaplanowanie boków szuflad
podwyższonych o ściankę BOXSIDE lub relingi, które umoż-
liwiają piętrowe układanie produktów i zabezpieczają przed
ich wypadnięciem, zwiększa przestrzeń o kolejne 55%.
wystarczająco dużo miejsca
Planowanie kuchni z uwzględnieniem opisanych zasad
pozwala w pełni cieszyć się nią nawet przez długie lata.
Wszystko będzie miało swoje miejsce, unikniemy również
sytuacji, w której połowa wyposażenia kuchennego
przechowywana jest w innych pomieszczeniach.
W ustaleniu indywidualnej i niezbędnej wielkości kuchni
doskonale pomaga narzędzie, jakim jest „Poradnik plano-
wania stref”, dostępny na stronie www.dynamicspace.com.
Więcej porad dotyczących pięknej i funkcjonalnej kuchni
oraz informacji o nowych, innowacyjnych rozwiązaniach
można znaleźć w poradniku
„Kuchenne inspiracje”
(bezpłatne zamówienia na stroniewww.blum.pl).
tekst i zdjęcia
BLUMPOLska
Ile powinno być
miejsca
w kuchni?
Szafa na zapasy SPACE TOWER, zwana
„cudem pojemności”, pozwala na
przechowywanie wielu produktów
spożywczych na małej powierzchni.
Porządek zapewnia system organizacji
wewnętrznej szuflad ORGA-LINE.
Dodatkowo szuflady wewnętrzne
z zabudowaną ścianką boczną BOXSIDE
tworzą dodatkową przestrzeń do
zagospodarowania, a możliwość
pojedynczego ich wysuwania gwarantuje
dostęp do zawartości z trzech stron.
Poprzez zastosowanie szafki narożnej
z szufladami SPACE CORNER wykorzystuje
się przestrzeń aż do najdalszego narożnika,
a szuflady zapewniają łatwy dostęp
do produktów, praktycznie bez schylania.
W przypadku zastosowania szuflady zlewozmywakowej
wszystkie akcesoria potrzebne do zmywania będą
schowane – dzięki temu blat roboczy jest pusty.
Szuflada zlewozmywakowa pozwala praktycznie
zagospodarować niewykorzystaną do tej pory przestrzeń.
88
2012/2013
inspiracje